HYÖNTEISTALOUS

MIKÄ IHMEEN HYÖNTEISTALOUS?

Hyönteistalous on yksinkertaisuudessaan hyönteisten hyödyntämistä alkutuotannossa ja teollisuudessa monin eri tavoin. Tunnetuin tapa on mehiläistarhaus, jossa yleisin ja arkipäiväisin tuote on hunaja. Kimalaisia ja mehiläisiä käytetään myös pölyttäjinä maataloudessa ja kasvihuoneilla. Nykyään markkinoilla on myös kissan ja koiran ruokaa, joka sisältää hyönteisiä proteiinin lähteenä. Surullisen kuuluisan "sirkkabuumin" aikana oli tarjolla myös ihmisten ruokaa, joka sisälsi hyönteisiä. Vaikka hyönteisten käyttö elintarvikkeina on arkipäivää monissa maissa (2 miljardia ihmistä), se on tällä hetkellä Euroopassa vielä vähäistä. Useita hyönteisiä on tutkittu myös jätteiden käsittelyssä erittäin lupaavin tuloksin. Jotkut hyönteiset pystyvät käsittelemään muoveja, ja eivätkä raskasmetallit tai muut ongelmajätteet ole ongelmana. Hyönteisten monipuolinen hyödyntäminen tulevaisuudessa avaa lukuisia mahdollisuuksia ravinnon, terveydenhuollon ja jätteiden käsittelyn osalta.

Miten me olemme mukana?

Olemme hyönteistalouden edelläkävijöitä, kehitämme kasvatusmenetelmiä ja kasvatamme eri hyönteisiä, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää maataloudessa tai teollisuudessa. Osallistuimme "sirkkabuumiin" ja olemme yksi harvoista toimijoista, jotka ovat edelleen alalla mukana. Aloimme kasvattaa kotisirkkaa alkuvuodesta 2018 ja loimme oman tuotebrändimme, jota testasimme tori- ja markkinamyynnissä. Tunnistimme suurimman haasteen hyönteiselintarvikkeiden osalta. Ongelma ei ollut tuotteissa, vaan hinnassa, johon vastasimme vuonna 2020. Kevät 2020 oli meille kaikin puolin huono ajankohta, sillä koronasulku vei meille mahdollisuudet tori- ja markkinamyyntiin. Menetimme siis kahden vuoden työn koronasulussa.

Emme ole kuitenkaan koskaan luovuttaneet ja olemme edelleen aktiivisia hyönteistalouden saralla. Olemme kehitelleet uutta hyönteistaloutta kaikessa hiljaisuudessa. Tällä hetkellä pääpainopisteemme on pölytyspalveluiden kehitystyössä. Kotimaiset kasvihuoneet tarvitsevat pölyttäjiä, ja tällä hetkellä ulkomailta tuodaan tuhansia kimalaisyhdyskuntia pölyttämään kasvihuoneita. Ongelmana on, että suurin osa näistä on vieraslaji kontukimalaisia, jotka voivat tuoda erilaisia tauteja ja loisia. Kontukimalainen valtaa myös alueita kotimaisilta kimalaislajeilta, koska joitakin kimalaisemoja (kuningattaria) pääsee karkaamaan luontoon. Toki kontukimalaisia saapuu luonnollistakin reittiä pitkin Baltian maista, mutta ei niin paljoa kuin kasvihuoneista karkaavia emoja (kuningattaria).

Vaikka pääpainopisteemme on kimalaisissa, kehitämme myös muiden hyönteisten kasvatusta. Tällä hetkellä etsimme yhteistyökumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita hyönteistalouden mahdollisuuksista.

Toimintaamme säätelee voimassa oleva lainsäädäntö, ja olemme siksi jatkuvasti yhteydessä erilaisiin virallisiin tahoihin, kuten LUKE, ELY, Ruokavirasto jne. Pyrimme myös yhteistyöhön yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa, sekä suoraan että epäsuorasti.

HYÖNTEISTALOUDESSA ON TULEVAISUUS.